Nascholing

Tijdens het schooljaar 2015-2016 kunnen schoolteams opnieuw vorming aanvragen over duurzaam onderwijs: hoe kunnen we in onze school kleine of grote stappen zetten in de richting van duurzamer onderwijs? De vorming, ingericht door het CTO (KU Leuven), kan verschillende vormen aannemen:

1. Pedagogische studiedag/workshop over duurzaam onderwijs: het schoolteam krijgt een introductie over duurzaam onderwijs, en denkt vervolgens samen na (via speelse werkvormen) met welke kleine of grote acties het onderwijs in hun school duurzamer kan worden. (duur: 3 uur)

2. Mini-traject over duurzaam onderwijs: Een schoolteam vraagt een mini-traject aan en krijgt op diverse momenten doorheen het schooljaar ondersteuning bij het invoeren van duurzaam onderwijs op de eigen school. De juiste invulling gebeurt in samenspraak met de school in kwestie.

3. Uitwisseling tussen scholen: Verschillende scholen sturen 2 vertegenwoordigers naar de vormingen. Zij komen 3 maal samen, gespreid over een schooljaar (eenmaal per trimester). De deelnemers denken na over hoe ze het onderwijs op hun school duurzamer kunnen maken, en proberen concrete ideeën uit in hun school. Zij brengen hun ervaringen mee naar de volgende bijeenkomst. Op het einde van de derde bijeenkomst beschikken alle deelnemers over een resem concrete ideeën (die uitgeprobeerd zijn) om het onderwijs duurzamer te maken op de eigen school.

Geïnteresseerd? Stuur een mail naar kris.vandenbranden@arts.kuleuven.be (voor meer informatie of concrete afspraken) of naar mie.sterckx@arts.kuleuven.be

Meer info over tarieven en formules:

http://www.cteno.be/www_cteno/index.php?idMenu=208

 

 

 

Advertenties

3 thoughts on “Nascholing

  1. Scholen kunnen ideeën en andere duurzame scholen vinden via Eco-School Nederland. Momenteel staan daar al bijna 50 scholen op, zowel basisonderwijs als middelbaar onderwijs en MBO/AOC.
    Eco-Schools is het internationale VN-keurmerk voor duurzame scholen, waarbij scholen zeven processtappen doorlopen om zichzelf verder te verduurzamen.

  2. Beste Anne, bedankt voor je suggestie. Graag wil ik daaraan toevoegen dat “duurzaam onderwijs” op deze blog breder gaat dan duurzaam omgaan met energie in de omgeving, zoals de Eco-schools dat trachten te doen; het gaat vooral ook om het duurzaam omgaan met de energie-voor-leren van de leerlingen en de leerkrachten (zie de visietekst).

  3. Eco-Schools is ook breder dan alleen energie! We werken/scoren op 10 thema’s, waaronder afval, energie, water, voedsel, mobiliteit. Wij kijken naar het proces van verduurzaming, niet alleen gebouwtechnisch duurzame technieken en installaties. Om een echte duurzame school te worden moet dit bijvoorbeeld worden verankerd in het gedrag van leerlingen en docenten, het curriculum en het schoolbeleid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s