Duurzaam onderwijs: basisprincipes

Elke eeuw heeft haar eigen onderwijs nodig. In de 21ste eeuw moet het onderwijs evolueren naar duurzaam onderwijs, waarin:

geen talent verloren gaat: onderwijs werkt voor elke leerling, ongeacht haar achtergrond.

– energie-voor-leren hernieuwd wordt: de energie van leerkrachten en studenten wordt maximaal omgezet in leren en ontwikkeling, wat nieuwe energie voor leren oplevert.

cruciale competenties duurzaam worden verworven: leerlingen ontwikkelen de competenties die cruciaal zijn voor hun toekomstige leven, en voor de toekomst van de planeet.

6 gedachten over “Duurzaam onderwijs: basisprincipes

  1. Ik kan voor 100% achter deze tekst staan, bondig en toch alomvattend. Schoolteams zouden heirmee aan de slag kunnen gaan om van hun onderwijs “duurzaam onderwijs” te maken. Ik denk achter dat de meeste schoolteams op weg moeten geholpen worden met een draaiboek, een stappenplan of zelfs een coachingtraject om wezenlijke veranderingen te weeg te brengen.

    • Klopt, Valeer. Onderzoek naar vernieuwing in het onderwijs geeft duidelijk aan dat als leerkrachten (a) de zin van een vernieuwing inzien, (b) ondersteuning en coaching krijgen bij het uitproberen en invoeren, er veel meer verandering komt.

  2. …duurzaam onderwijs vraagt geen spectaculaire ingrepen! Schoolteams moeten zich ontwikkelen tot efficiënte leergemeenschappen. Het responsabiliseren én het professioneel valoriseren van leraren vormt hierin een centraal element. Doelgerichte coaching kan een belangrijke schakel zijn in dit ontwikkelingsproces. Inderdaad, Kris, we weten het al lang, de leraar maakt het verschil!

  3. Ik had net mijn jongste dochter, die haar eerste stappen zet in het onderwijs de raad gegeven om haar leerlingen nieuwsgierig te maken, door onvoorspelbaar te zijn en out of the box te denken, waardoor ze de wil om het zelf uit te zoeken zou aanmoedigen bij haar leerlingen. En toen viel jouw mail met dit artikel in mijn mailbox. Ik weet zelf hoe sterk deze manier van werken is maar moet helaas vaststellen dat er toch nog heel veel leraren zijn die liefst vasthouden aan bundeltjes, zorgvuldig uitgeschreven voorbereidingen en daar niet van afwijken, wat er ook uit de klas aangeboden wordt. Zoveel gemiste kansen. Ik ben wel blij dat ik die microbe via mijn genen heb kunnen doorgeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s