Leren door inleven: leerlingen worden asielzoekers

Neem 2 minuten de tijd om naar deze video te kijken over het Sint-Norbertusinstituut in Duffel (reportage van RTV)

 

Het onderwijs van de 21ste eeuw staat niet buiten de wereld, maar er middenin. In de eeuw van Windows zetten duurzame scholen van de 21ste eeuw de vensters open om de wereld binnen te laten: met beelden, media, clips, documentaires en… inleefprojecten. Via die open deuren en vensters kan de schoolgemeenschap ook naar buiten treden. Zo zou het Sint-Norbertusinstituut haar leerlingen naar aanleiding van dit project kunnen laten nadenken over hoe ze echte vluchtelingen op een zinvolle manier kunnen helpen. Welke initiatieven zetten echt zoden aan de dijk voor vluchtelingen en zijn haalbaar voor de leerlingen? Zo levert de schoolgemeenschap een bijdrage tot een betere wereld buiten het schoolgebouw. Zo globaliseert het onderwijs van de 21ste eeuw: de grenzen tussen school en wereld worden doorbroken. Informatie, kennis, ervaringen en mensen stromen binnen en buiten.

Het duurzame onderwijs van de 21ste eeuw zet niet alleen de buitendeuren, maar ook de binnendeuren van haar klaslokalen open, zodat leerlingen van diverse klassen en studierichtingen met mekaar kunnen samenwerken , samen kunnen leren en met mekaar leren omgaan. De kunstmatige grenzen tussen vakken worden in dit project doorbroken omdat voor het begrijpen en oplossen van problemen in de echte wereld kennis en inzichten van diverse disciplines moeten gecombineerd worden. Ook de kunstmatige grenzen tussen klasgroepen, leraren en leerjaren worden in dit project doorbroken om het leren te optimaliseren.

Dankzij dit globaliserende project stijgt de kans dat de leerlingen van het Sint-Norbertusinstituut tot inzichten komen die het stadium van oppervlakkige feitenkennis (en de reproductie ervan) overstijgen. Leren wordt doorleefd en doorvoeld: zo kan leren duurzaam leren worden, want hoezeer we leerprocessen zien als een cognitieve aangelegenheid, het drijft op een socio-emotionele onderstroom.

Bronnen

http://www.rtv.be

http://www.snorduffel.be

 

Advertentie

2 gedachten over “Leren door inleven: leerlingen worden asielzoekers

 1. In het kader van de huidige vluchtelingencrisis, vind ik het een schitterend idee om hier met de hele school aandacht aan te besteden. Dat dit over alle jaren, klassen en richtingen heen gebeurt vind ik ook erg goed aangezien de crisis een probleem of uitdaging voor de gehele maatschappij is. Daarnaast vind ik het ook positief dat bepaalde leerlingen hun kennis die ze aanleren op school kunnen inzetten in dit rollenspel, zoals de leerlingen verzorging. Ik hoop dat de school dit project nog verder verdiept, door bijvoorbeeld een activiteit te organiseren met minderjarige vluchtelingen.

  In mijn thuisstad, Dendermonde, worden binnenkort een honderdtal niet-begeleide minderjarige vluchtelingen opgevangen. Deze zullen dan ook school lopen in pas opgerichte OKAN-klassen in de Dendermondse scholen. Ik denk dan ook dat het belangrijk is dat de leerlingen gepaste informatie krijgen over de nieuwe leerlingen die bij hen school zullen lopen, zodat er geen misverstanden ontstaan. Zo’n overstijgend project kan hier zeker bij helpen.

 2. Dit vind ik echt een goed en leuk initiatief!
  Tijdens mijn stage heb ik les moeten geven over vluchtelingen in een 7de jaar. Ondanks de achtergrond van de leerlingen, hadden ze erg veel vooroordelen. Ik heb de kans niet gehad om dieper in gesprek te gaan met hen, omwille van tijdsgebrek. Maar het is toch wel belangrijk dat je al leerkracht je leerlingen probeert te begrijpen, hoe moeilijk het ook is.

  Het feit dat de verschillende jaren en studierichtingen kunnen samenwerken is zeker een pluspunt. De leerlingen kunnen elkaar op die manier helpen en kennis bijbrengen, zowel op vlak van praktijk als theorie. Ook andere inzichten en meningen kruisen elkaar, dat maakt dat jongeren bepaalde dingen op een andere manier kunnen zien.

  Ik hoop alleszins ook dat ze hun ideeën in praktijk brengen en dat we als mensen allemaal naar elkaar toe kunnen groeien, dan zal de wereld er al stukken mooier uitzien.

  Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s