Een duurzaam straatproject op school

Een prachtig straatmeubel, niet?

En laten we nu even doorbomen over dat prachtige meubel in termen van duurzaam onderwijs: zou het niet mooi zijn als dit een schoolproject was? Stel je voor: leerlingen van de afdelingen Bouw (BSO) en Bouwtechnieken (TSO) vormen projectteams samen met leerlingen van de afdelingen Toerisme (TSO) en Humane Wetenschappen (ASO). De projectteams leggen contact met het gemeentebestuur en bepalen in overleg met de gemeentediensten vier plaatsen waar een uniek straatmeubel – ontworpen en gemaakt door de leerlingprojectteams – zal worden geplaatst. Op die vier plekken wordt door de leerlingen een klein buurtonderzoek uitgevoerd om te bepalen of de buurtbewoners geen bezwaren tegen het straatmeubel hebben. Het ontwerp wordt gemaakt door de leerlingen, het meubel wordt gefabriceerd en helemaal afgewerkt door de leerlingen, en de buurtbewoners krijgen twee weken op voorhand een flyer in hun bus (ook ontworpen door de leerlingen) om aanwezig te zijn op de feestelijke onthulling van het meubel.

Een project dat aan heel veel kenmerken van duurzaam onderwijs beantwoordt: Leren vanuit een zinvolle opdracht. Leren vanuit het geïntegreerd toepassen van kennis, vaardigheden en attitudes. Samenwerking – en samen-leren van elkaar en met elkaar – over studierichtingen heen: leerlingen die hun expertise in hun studiedomein kunnen toepassen en ontwikkelen, maar die dat eigen vak en hun eigen competenties kunnen overstijgen dankzij hun samenwerking en zo meerwaarde voor de samenleving creëren. Leerlingen die al doende leren omgaan met de diversiteit in hun teams.

Samen in team  een doelgerichte opdracht met maatschappelijk nut uitvoeren: voor de leerlingen kan dat niet anders dan energie-voor-leren opleveren! Voor de school een staaltje van positief aanwenden van het sociaal kapitaal op school. En niet te vergeten: voor de buurtbewoners een schitterend,  duurzaam meubel in het straatbeeld….

(de foto van het straatmeubel ontleende ik aan de facebook-pagina van Mohammed Aitba, via een link van Lief Vandevoort: dank aan beiden voor deze inspirerende beelden!)

2 gedachten over “Een duurzaam straatproject op school

  1. ‘The Company’ is ook een prachtig voorbeeld van duurzaam onderwijs waar zelfs high-risk-leerlingen, zeg maar drop-outs, baat bij hebben! In een multiculturele secundaire school in Hjulsta, een voorstad van Stockholm weerspiegelt de hele schoolwerking het respect voor de diversiteit. Ondanks de grote leer- en taalachterstanden en de problemen met geweld en agressie, vindt de school het essentieel om de talenten van deze leerlingen te ontwikkelen, hun zelfvertrouwen en motivatie op te krikken en hun ondernemerschap te bevorderen.
    In het project ontwerpen en bouwen de leerlingen een nieuwe schoolingang. Zij doorlopen alle fasen van het project zoals dat in het echt zou verlopen: van ontwerp naar plan, van plan naar bouw en afwerking. Zij doen inspiratie en leerervaringen op bij een architectenbureau, zakenlui, bouwondernemingen,… Het project is erg motiverend en betekenisvol voor de leerlingen. De leraren en de betrokken partners geloven duidelijk in het potentieel van deze leerlingen.
    Dankzij hun aanmoediging en ondersteuning is het project geslaagd. Niet alleen de nieuwe schoolingang is een pareltje. De inzichten en vaardigheden hebben nu meer betekenis voor deze leerlingen dan voorheen. Zij getuigen ook van een groter zelfvertrouwen, meer leergierigheid en creativiteit. Ze hebben weer zin om hun toekomst in handen te nemen. De film laat ook zien dat méér nodig is dan aanmoediging en één project om de talenten van risicojongeren te ontwikkelen. Het is een kwestie van beleid (school en overheden). Inspiratie voor duurzaam onderwijs van buiten onze landsgrenzen, maar ook bruikbaar bij ons!

  2. Prachtige video, Marleen! Een authentiek verhaal over nieuwe kansen, over herboren energie-voor-leren, over het doorbreken van de negatieve spiraal waarin sommige jongeren in het secundair onderwijs zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s