Een vak “actualiteit” op school?

Onze studenten van de lerarenopleiding blijken slecht op de hoogte te zijn van de actualiteit, en heel wat basiskennis over politieke stromingen, recent economisch nieuws en het maatschappelijk leven te missen. Mag ik een voor de hand liggend voorstel lanceren? Voer vanaf het eerste jaar secundair onderwijs een vak “actualiteit” in. Eén uur per week gedurende zes jaar. Een uur waarin leerlingen vanuit een actieve exploratie van de moderne media de actualiteit bestuderen, bediscussiëren en hun eigen gegronde meningen vormen. De actualiteit bepaalt ‘vaneigens’ het curriculum. Op zes jaar tijd passeert alle cruciale basiskennis de revue (gegarandeerd). Een vak dat actueel is in zijn werkvormen: dus met gebruik van moderne technologieën zodat tegelijkertijd aan de kritische mediageletterdheid van onze jongeren kan worden gewerkt, want ook die is niet voldoende ontwikkeld, zo blijkt uit de periodieke peiling Nederlands in het zesde jaar secundair onderwijs. Laat dit vak doorlopen in de lerarenopleidingen: laat studenten daar in kleine groepen (en in wekelijkse sessies van 1 uur) de actualiteit aan mekaar voorstellen, met mekaar erover in discussie treden, en leren hun visie en feitenkennis aan anderen over te brengen. Een zeer goed besteed uur, zou ik zo denken….

2 gedachten over “Een vak “actualiteit” op school?

    • Ik sluit me volledig aan met de inhoud van het artikel en met de reactie van Piet. Onderwijs wordt echt uitdagend als de leerinhouden worden gekoppeld aan de actualeit. Ook in het basisonderwijs kan een leerkracht de wereld dichtbij de kinderen brengen door de interactieve leermiddelen dagelijks te gebruiken. De leerlingen kunnen de actualiteit voorstellen aan hun klasgenoten. Alle leerdomeinen worden zo geïntegreerd aangeboden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s