Differentiatie in de praktijk: de 4 sporen van de Sancta Maria Basisschool Leuven

KLASSE trok naar de Sancta Maria Basisschool te Leuven. Daar werken alle leraren met een 4-sporenbeleid om vlot te differentiëren in de klas. In de zesde klas van juf Himsha zijn ze er helemaal mee weg. Klik op de link om de video te bekijken.

https://www.klasse.be/70582/differentiatie-met-4-sporen-de-leerlingen-voelen-zich-begrepen/

In de video is te zien hoe de leraren groeikansen aan alle leerlingen proberen te bieden door de klassikale instructie kort te houden en de leerlingen vervolgens oefeningen en toepassingen aan te bieden op diverse niveaus. De leerlingen kunnen grotendeels zelf kiezen voor welke uitdaging ze gaan (maar worden in die keuze tijdens een eerste fase begeleid). Ze krijgen (al naargelang van de opdracht die ze kiezen) bepaalde ondersteuning. Er worden extra uitdagende taken voorzien voor leerlingen die de basisstof al goed onder de knie hebben en extra ondersteuning voor leerlingen bij wie dat niet het geval is.

Cruciaal is dat het team deze vernieuwing geleidelijk, met kleine stappen, invoerde. Er werd begonnen met één vak, om ervoor te zorgen dat alle leraren stapsgewijs de vernieuwing onder de knie krijgen, en vervolgens met vertrouwen en nieuwe expertise konden doorstoten naar andere vakken. Zo groeit een vernieuwing die niet alleen duurzame effecten heeft voor de groei van vele leerlingen, maar ook duurzaam geïmplementeerd geraakt in een schoolteam.

Een gedachte over “Differentiatie in de praktijk: de 4 sporen van de Sancta Maria Basisschool Leuven

 1. Beste Meneer van den Branden,

  Wat was het fijn om meer te weten te komen over dit iniatief!
  Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar de 4-sporen techniek om te differentiëren in de basisschool lijkt mij een heel goede manier om eindelijk elk kind individueel te geven wat ze nodig hebben: een gepersonaliseerd “traject”.

  Op het eerste zicht had ik mijn twijfels bij dit systeem. Ik weet als leerkracht in wording dat het al een hele opgave is om voor differentiatie te zorgen in een klas, laat staan dat je voor elke leerling een ander spoor moet ontwikkelen. Maar de leerkracht in de video toonde me dat het kan, en dat het misschien in het begin niet simpel is, maar dat de moeite zeker loont. Daar doen we het natuurlijk voor.

  Als ik er zo bij nadenk, had ik graag dit systeem gehad toen ik in de basisschool zat. Ik was zeker geen slechte leerling, maar je voelt dat als kind wel snel aan waar je sterke en zwakke punten liggen. Ik had misschien meer bij kunnen leren als ik een meer gepersonaliseerd traject had gehad.

  Zoals u wel kan zijn ben ik redelijk enthousiast voor een initiatief zoals deze. Ook al ben ik geen leerkracht voor het basisonderwijs. Ik moet dan ook automatisch beginnen nadenken of dit een manier is van differentiëren die we ook kunnen overnemen in het middelbaar onderwijs. Daar hebben we natuurlijk al een grote onderverdeling op basis van de verschillende richtingen, die de leerlingen een ietwat “gepersonaliseerd traject” aanbieden. Maar dit gaat nog niet ver genoeg, want leerkrachten in het middelbaar moeten ook nog steeds differentiëren binnen de richtingen zelf. Dus zouden deze 4 sporen werken? Ik ben er niet zo zeker van. Het is duidelijk een systeem dat gericht is op het kind in de basisschool en niet op de middelbare scholier. Het zou alleszins moeten bijgestuurd worden alvorens het getest kan worden in een middelbare context.

  In het algemeen ben ik heel blij dat ik op uw blogbericht terecht ben gekomen. Ik hoop zeker dat er in de toekomst nog meer gedaan wordt met dit initiatief, en dat het zich verspreid naar meer scholen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s