Fouten van leerlingen verbeteren of bespreken?

Feedback behoort tot een van de krachtigste hefbomen die leraren kunnen gebruiken om het leren van leerlingen te bevorderen. In een recente studie (Metcalfe e.a., 2024) werd de impact van feedback op de ontwikkeling van wiskundecompetenties van 13 à 14-jarige leerlingen onderzocht. Twee condities werden vergeleken: een waarin de leerlingen gedurende 8 lesactiviteiten expliciete instructie kregen over een aantal wiskundetopics (Explicit Instruction Condition) en een andere waarin de leerlingen eerst minitests over dezelfde wiskundetopics kregen en vervolgens persoonlijke feedback van de leraar op hun fouten kregen (ook gespreid over 8 lesactiviteiten) (Learning-From-Errors condition).

De leerlingen in de Learning-From-Errors conditie maakten duidelijk meer vooruitgang dan de leerlingen in de Explicit Instruction conditie. Kwalitatieve analyses toonden echter aan dat er binnen de Learning from Errors conditie verdere verschillen opdoken. Een interactieve aanpak van de leerkracht waarbij die de leerlingen actief deed nadenken over de fouten die ze maakten en er via die interactieve dialoog voor zorgde dat de leerlingen begrepen waarom ze die fouten hadden gemaakt en hoe ze die konden verbeteren, bleek veel productiever dan het soort feedback waarbij de leraar zelf – en dus veel minder interactief – aanduidde wat de fouten waren en hoe die konden verbeterd worden. De onderzoekers concluderen daaruit:

“So, it is plausible that there may be a special kind of teaching that is particularly conducive to evoking learning gains: highly supportive, interactive, exploration of the errors that students made, including discussion with them – rather than at them – about how to overcome those errors.”

Dit onderzoek suggereert dus dat formatieve assessment het sterkst is als het iets is dat leerkrachten samen met leerlingen doen, eerder dan iets dat ze louter aan hen aanbieden: “it seems that it is the combination of interactive discussion and the focus on errors that is important.” De focus op de fouten van een individuele leerling kan ervoor zorgen dat de leerstof binnen de zone van de naaste ontwikkeling van die individuele leerling valt, en de interactieve feedback-dialoog kan ervoor zorgen dat de leerling zelf nadenkt en een productief inzicht verwerft in hoe de fouten ontstonden en hoe ze in de toekomst kunnen vermeden worden.

Ook formatieve assessment is dus een werkwoord. Of beter een “samen-werkwoord”.

Bron?

Metcalfe, J., Xu, J., Vuorre, M., Siegler, R., Wiliam, D., & Bjork, R. A. (2024). Learning from errors versus explicit instruction in preparation for a test that counts. British Journal of Educational Psychology, 00, 1–15. https://doi.org/10.1111/bjep.12651

Een gedachte over “Fouten van leerlingen verbeteren of bespreken?

  1. Pingback: Fouten van leerlingen verbeteren of bespreken? – Het Studielab

Plaats een reactie